lördag 4 september 2010

Ravelry.com

"The net is truly vast and infinite."

While I was searching for patterns for both knitting and crocheting, I stumbled upon Ravelry.com. It's a site intended for those around the globe who want to both be a part of, and contribute to, the (apparently) growing interest in knitting/crocheting. Since I'm all for (smart!) social online platforms, I really like the site.

Since the -reason- behind any such platform is to bring people together and allow them to interact via common interests, I must say that during this past month I've learned a lot. This is thanks to all the persons (mostly women) who I've met during a few knit-alongs here in Turku. Most of you know I speak swedish, but since finnish is the language of the majority, I suddenly realized that I really need to practice speaking it. And during the first of these knit-alongs I found out how terribly degraded my knowledge of finnish has become. But no more! About three times a month now, I'll be attending these meetings, and get to practice speaking again.

Oh, I know I'll make terrible mistakes - mostly when trying to find synonyms for things and when conjugating verbs - but eventually I hope I'll again be able to talk without having to think too much of what I'm saying. After that, I just might be able to stomach reading finnish books again. And not arts and crafts book, mind you, but real books.

3 kommentarer:

Inari sa...

Minusta suomesi on loistavaa. En ollenkaan tajunnut että puhut äidinkielenäsi ruotsia ennen kuin kuulin sun puhuvan sitä. Se kun oli niin sujuvaa, että ei sellaista tule kenenkään pelkästään suomenkielisen suusta :D

Mutta minun kanssani saa kyllä harjoitella. Varsinkin jos neuloo samalla ;)

Linnea "Ea" Grönstrand sa...

Kivaa - ja hyvää :)
Siis, että saan harjoittelukumppania.

Kyllä vähän alussa mietytti, että kuinka ihmiset oikein reagoivat jos ihan alusta asti sanon että *tarvitsen* harjoitusta tää mun suomen-kielen kanssa... hämmästyin enemmän kyllä siitä että jotkut oli sitä mieltä että pystyin puhumaan niin hyvin että he eivät huomanneet mun oleva suomenruotsalainen. Hieman helpotti :P
Tosi, kirjoitustaitoni on myös *tosi* ruostunut, mutta sitä en oikein tiedä että miten pystyisin sitä kehittäämään. Parhaat vaihtoehdot lienee kyllä:
a, lukeminen
b, kommenttien y.m. lyhyiden lauseiden kirjoittaminen, ainakin näin alussa

Riikka sa...

Sanoisin myös, että puhuessa saa paljon enemmän anteeksi pieniä ja isompiakin virheitä, kuin kirjoittaessa. Tai siis harva ihminen omaa äidinkieltäänkään puhuu täydellisesti, niin että virheitä ei huomioida yhtään niin paljon silloin, kun toisen kanssa keskustellaan.

Ja juuri nuo konstit ovat tosi hyviä kielen, niin kirjoitetun kuin puhutunkin, petraamiseen. Samoja olen itse koettanut käyttää ruotsinkielentaitoni ohentamiseen. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP